Dit zijn de woonvormen voor ouderen

Woonvormen ouderen

Er zijn verschillende woonvormen voor ouderen. Ouderen kunnen ervoor kiezen om in hun eigen huis te blijven wonen met eventuele aanpassingen, zoals trapliften en beugels in de badkamer. Daarnaast zijn er verschillende woonvormen waar ouderen samenwonen en zorg en ondersteuning kunnen krijgen. Hieronder volgt algemene informatie over de verschillende woonvormen.

  1. Thuiszorg

Thuiszorg is een woonvorm waarbij ouderen thuis blijven wonen en zorg krijgen van zorgverleners. De zorgverleners helpen bij dagelijkse activiteiten zoals wassen, aankleden en eten. Daarnaast kunnen zij helpen met huishoudelijke taken, zoals schoonmaken en boodschappen doen. Thuiszorg kan een goede optie zijn voor ouderen die nog zelfstandig willen blijven wonen, maar wel wat extra hulp nodig hebben.

  1. Serviceflat

Een serviceflat is een woonvorm waarbij ouderen een zelfstandige woning huren en gebruik kunnen maken van verschillende voorzieningen en diensten. Zo is er vaak een receptie waar bewoners terecht kunnen met vragen en problemen, is er een gemeenschappelijke ruimte waar activiteiten worden georganiseerd en is er vaak een restaurant waar bewoners kunnen eten. Daarnaast kunnen bewoners gebruik maken van de huishoudelijke dienst en kunnen zij, indien nodig, zorg krijgen.

  1. Woonzorgcentrum

Een woonzorgcentrum is een woonvorm waarbij ouderen in een verzorgde omgeving wonen en zorg en ondersteuning krijgen. Een woonzorgcentrum is geschikt voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Er is 24 uur per dag zorg beschikbaar en er zijn vaak verschillende voorzieningen, zoals een restaurant, een kapper en een winkel. Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd en is er sociale ondersteuning.

  1. Verzorgingshuis

Een verzorgingshuis is een woonvorm waarbij ouderen in een beschermde omgeving wonen en zorg en ondersteuning krijgen. Een verzorgingshuis is geschikt voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben en niet meer zelfstandig kunnen wonen. Er is 24 uur per dag zorg beschikbaar en er zijn vaak verschillende voorzieningen, zoals een restaurant, een kapper en een winkel. Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd en is er sociale ondersteuning.

  1. Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een woonvorm waarbij ouderen in een zelfstandige woning in de buurt van familie wonen. Zo kan de familie de ouderen ondersteunen en helpen met dagelijkse activiteiten. Een mantelzorgwoning kan een goede optie zijn voor ouderen die wel wat extra hulp nodig hebben, maar nog wel zelfstandig kunnen wonen.

  1. Woongroep

Een woongroep is een woonvorm waarbij ouderen samenwonen in een gemeenschappelijke ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *