Het ouder worden gaat vaak gepaard met minder spierkracht, balans en andere lichamelijke beperkingen en hierdoor wordt het risico op vallen een stuk groter. Het komt vaak voor dat senioren vallen in hun woning en om dit te voorkomen kunnen er allerlei veranderingen aan een woning worden gedaan. Vooral de badkamer is een ruimte die met enkele simpele aanpassingen een stuk veiliger gemaakt kan worden, bijvoorbeeld door het installeren van de juiste verlichting, speciale hulpmiddelen en aangepaste badkamermeubels. Hieronder geven we een aantal tips hoe op een simpele wijze de badkamer veiliger gemaakt kan worden voor ouderen.
Kies voor de juiste verlichting
Naast dat goede verlichting in de badkamer belangrijk is voor functionaliteit, is het ook van belang voor de veiligheid. De juiste verlichting is essentieel voor de veiligheid in de badkamer, het voorkomt bijvoorbeeld uitglijden en struikelen. Maak in de badkamer bijvoorbeeld gebruik van led spots, naast dat deze spotjes voldoende licht geven is het ook een mooie oplossing voor in de badkamer.
Een antislipmat voor de badkamer
Tegels of een douchebak in combinatie met water kan behoorlijk glad worden, de kans op uitglijden wordt hierdoor groot. Maak daarom gebruik van een antislipmat. Leg deze mat bijvoorbeeld in de douchebak en/of voor de wastafel. Er bestaan ook speciale antislipcoatings. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de huidige douchebak te behandelen met deze coating. Hierdoor wordt de kans op uitglijden minimaal en daarnaast heeft de coating een antibacteriële werking en dit draagt bij aan een betere hygiëne in de badkamer.
Wandbeugel naast de wastafel
Een wastafel die aan de muur hangt is niet sterk genoeg om op te steunen, maak daarom gebruik van een speciale wandbeugel die rondom de wastafel gemonteerd kan worden. Deze beugel is sterk genoeg om je aan vast te houden. Deze speciale beugels kunnen ook gemonteerd worden in de douchehoek of naast het toilet.
Douchestoel of kruk
Douchen is voor ouderen vaak een behoorlijke onderneming en een activiteit die veel energie kost, een douchestoel of kruk kan dan uitkomst bieden. Het nadeel is wel dat een stoel of kruk de nodige ruimte in beslag neemt. Er bestaan ook speciale douchezitjes die opklapbaar zijn, deze zijn ruimtebesparend en zien er over het algemeen ook mooier uit.
Kies voor een inloopbad of inloopdouche
In bad gaan kan heerlijk ontspannend zijn en badderen is ook nog eens heel gezond, zo stimuleert het de doorbloeding en kan het helpen bij allerlei pijnklachten. Het bad instappen kan een uitdaging zijn en zelfs gevaarlijk, kies daarom voor een inloopbad. Een inloopbad is voorzien van een deurtje waardoor er makkelijk in en uitgestapt kan worden. Ook een inloopdouche is een veilige keuze voor een senioren badkamer en is daarnaast comfortabel en het ziet er ook nog eens mooi uit.
Een verhoogde toiletpot
Een toiletpot wordt vaak op 43 cm hoogte opgehangen, dit is de meest comfortabele hoogte. Echter wanneer mensen ouder worden is het vaak lastiger om vanuit een lage positie overeind te komen, daarom is het fijn wanneer de toiletpot hoger wordt gemonteerd. De ideale hoogte voor een toilet voor senioren is tussen de 46 en 50 cm.
Deze relatief simpele aanpassingen vergroten de veiligheid in de badkamer en voorkomt zo onnodige ongelukken.